15/5/13

Ο Καλιγούλας και η ανθρώπινη διαστροφή



Ο Καλιγούλας υπήρξε η απόλυτη έκφραση της διαστροφής. Ζούσε μόνον για να κορέσει με θηριωδίες την άρρωστη ψυχή του και να σκορπίζει τον πόνο γύρω του. Ήταν από την φύση κακοφτιαγμένος και η άσχημη όψη του τον γέμιζε με χαρά !!!


Καθώς προσκαλούσε στα ανάκτορα τους υψηλούς του προσκεκλημένους, καταμεσής και ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ευχάριστη, τους έλεγε πως «μπορούσε να τους σφάξει αμέσως όλους, χωρίς διατυπώσεις». Απέδωσε στον εαυτόν του θεϊκές ιδιότητες και ίδρυσε προς τιμήν του και ναό. Ενώ είχε διορίσει ιερέα στο ναό και το άλογό του !!!

Διατείνονταν κάποτε πως η θεά της Σελήνης είχε κατέλθει από τους ουρανούς για να τον συναντήσει. Ρώτησε έτσι τον δούλο του Βιτέλιο, αν την είχε δεί. Ο πονηρός δούλος όμως ελίχθη απαντώντας με ευφυΐα «Όχι μεγαλειότατε, διότι μόνον εσείς οι θεοί έχετε τη δυνατότητα μεταξύ σας, να βλέπει ο ένας τον άλλον».
Στο απόγειο της διαστροφής και της κακουργίας του, ο Καλιγούλας είχε δώσει εντολή στους πραιτοριανούς του, να σκοτώνουν τα θύματά τους, με πολλές ελαφρές πληγές για να υφίστανται το μαρτύριο του πόνου, μέχρι να πεθάνουν … Καλιγούλας : Διαβόητος στην ιστορία αυτοκράτορας των Ρωμαίων για την διαστροφή και την κακουργία του.

 Γεννήθηκε το 12 μ.Χ. και δολοφονήθηκε από τους πραιτοριανούς το 41 μ.Χ. Το παρόν πολιτικό ανέκδοτο έχει δημοσιευθεί σε αντίστοιχη στήλη μου στην Β΄αρχαιότερη καθημερινή ελληνική εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ".

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
politikanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: