25/4/13

Robbe - Grillet, Alain Η σεξουαλική διαστροφή ενός διανοουμένου




Στα βιβλία του πρωταγωνιστούσαν πάντοτε το μυστήριο, η πρόκληση και η σεξουαλική βία, στοιχεία που όπως αποκαλύπτει τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του η χήρα του, χαρακτήριζαν και την προσωπική του ζωή.


Μια πρώτη γεύση για το τι διαδραματιζόταν στην κρεβατοκάμαρα του πατριάρχη του «νέου μυθιστορήματος» στη Γαλλία, Αλέν Ρομπ-Γκριγέ, είχε δοθεί το 2004 από τη σύζυγό του Κατρίν με την έκδοση των σχεδόν αυτοβιογραφικών ημερολογίων της υπό τον τίτλο «Νεαρή Νύφη». Τότε η Κατρίν Ρομπ-Γκριγέ είχε δηλώσει προκλητικά ότι το προσωπικό της ημερολόγιο «θα ήταν πολύ πιο σοκαριστικό».

Στα 80 της, πλέον, χρόνια η Κατρίν αποφάσισε να εκδώσει τις πραγματικές αναμνήσεις της από τον γάμο που διήρκεσε σχεδόν μισό αιώνα. Στις σελίδες του βιβλίου, που έχει τον τίτλο «Αλέν», αποτυπώνεται μια σαδομαζοχιστική σχέση, στην οποία παρεμβάλλονταν πολλοί εραστές, σεξουαλικά παιχνίδια με τρίτους, όργια και πόνος. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1957, όταν εκείνη ήταν μόλις 25 ετών και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του μέλιτος ανακάλυψε ότι ο Ρομπ-Γκριγέ ήταν ανίκανος. Εκτοτε της επέτρεπε να έχει όσους σεξουαλικούς παρτενέρ ήθελε, αρκεί να του περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια τις προσωπικές τους στιγμές. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να τροφοδοτεί τη ζωηρή φαντασία του Αλέν.

Οταν η Κατρίν συμπλήρωσε έναν χρόνο γάμου με τον αμφιλεγόμενο συγγραφέα και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, βρήκε σε ένα συρτάρι πέντε φύλλα χαρτί, ενωμένα με μια λεπτή κόκκινη κλωστή. Δεν ήταν σελίδες γεμάτες όρκους αιώνιας αγάπης, αλλά ένα «συμβόλαιο συζυγικής πορνείας», όπως το χαρακτηρίζει η συγγραφέας, που καθόριζε τους όρους της ιδιόμορφης αυτής σχέσης.

Ο Ρομπ-Γκριγέ είχε καταγράψει αναλυτικά όλα όσα περίμενε από εκείνη: να του αποδεικνύει την πλήρη της υποταγή επί τουλάχιστον δύο ώρες κάθε φορά, να γονατίζει μπροστά του με το βλέμμα στραμμένο χαμηλά και τα χέρια στην πλάτη. Ακόμη περιέγραφε διεξοδικά τους τρόπους με τους οποίους ήθελε να ικανοποιήσει τις σαδιστικές διαθέσεις του: «Θα χαστουκίζεται συνεχώς, θα δαγκώνεται κ.λπ.» σημείωνε ενώ συμπλήρωνε ότι «η σάρκα της θα είναι μωλωπισμένη, θα έχει νυχιές, κατά προτίμηση στα πιο ευαίσθητα σημεία. Τέλος θα μαστιγώνεται αρκετές φορές σε κάθε συνεδρία για όσο επιθυμεί ο σύζυγός της».

Αν κανείς θα περίμενε ότι η «νεαρή νύφη» θα σοκαριζόταν, θα έκανε λάθος. Η Κατρίν δεν υπέγραψε ποτέ το συμβόλαιο, όχι επειδή την τρόμαξε το περιεχόμενό του, αλλά γιατί δεν ήθελε να δείξει ότι συναινεί. «Προτιμούσα να είμαι εξαναγκασμένη» λέει η Κατρίν, η οποία έχει γράψει και η ίδια μυθιστορήματα τα οποία βρίθουν σαδομαζοχιστικών φαντασιώσεων. «Δεν είχα αντίρρηση για το περιεχόμενο. Ηξερα πως δεν διακινδυνεύω τη ζωή μου. Είναι ένα πολύ ωραίο κείμενο, όχι όπως το συμβόλαιο στις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι», το οποίο δεν διάβασα ως το τέλος γιατί ήταν τόσο ανιαρό και στεγνό. Δεν το υπέγραψα επειδή δεν ήθελα να εκφράσω συναίνεση» τονίζει.

Ερωτικά βοηθήματα

 Κατά τις συνευρέσεις του αυτές, το ζευγάρι χρησιμοποιούσε λίγα ερωτικά βοηθήματα, μεταξύ των οποίων ένα μαστίγιο Hermes, ενώ μοιράζονταν τις γυναίκες συντρόφους της Κατρίν. «Δεν ένιωσα ποτέ ζήλια, ούτε σκέφτηκα ποτέ ότι ο Αλέν με εγκαταλείπει» εξηγεί η Κατρίν, που γνώριζε τη μοναδική πραγματική ερωμένη του άντρα της, την ηθοποιό Κατρίν Ζουρντάν. «Μου έλεγε όλα όσα έκανε και κρατούσα σημειώσεις. Στην πραγματικότητα το έβρισκα ερεθιστικό» αποκαλύπτει.
Ο συγγραφέας δεν συμμετείχε ποτέ στα ερωτικά παιχνίδια που συμπεριελάμβαναν άλλους άντρες. Η φαντασία της πραγματικά οργίαζε. Κάποια στιγμή η Κατρίν είχε αλυσοδέσει έναν γυμνό άντρα στις όχθες ενός ποταμού και τον μαστίγωνε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τουριστών, οι οποίοι επέβαιναν σε διερχόμενο πλοιάριο. Οπως υποστηρίζει, έχει χάσει πλέον τον λογαριασμό πόσα άτομα έχουν πάρει μέρος στις ερωτικές αυτές «τελετές» κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Αλέν.
Ο Αλέν είχε ζητήσει από την Κατρίν να του αποδεικνύει πλήρη υποταγή.
Συνεχίζει απτόητη στα γεράματα

Οργανώνει όργια στα... 80 της χρόνια

παρά την προχωρημένη ηλικία της, η Κατρίν συνεχίζει να ασχολείται με... όργια, από τη θέση της διοργανώτριας αυτήν τη φορά. Δικαίως, θα έλεγε κανείς, αφού κατέχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία...
«Εγώ οργανώνω τα πάντα. Εγώ δίνω τις εντολές, αποφασίζω πώς θα συμπεριφερθούν οι άλλοι και ποιες θα είναι οι στάσεις τους. Είμαι η κυρίαρχη», λέει η Κατρίν, που συμπληρώνει με μεγάλη ευκολία ότι «φυσικά» και γνωρίζει πώς να προκαλέσει πόνο, ακόμη και να σημαδέψει κάποιον με μια πυρωμένη σφραγίδα.

Πρόσφατη πηγή έμπνευσης για την... κυρίαρχη, αποτέλεσε η περιπέτεια του Ντομινίκ Στρος Καν με την καμαριέρα του ξενοδοχείου. Πάντως, παρά την πλούσια εμπειρία της, η Κατρίν δεν συνιστά τον σαδομαζοχισμό και τα παιχνίδια ρόλων σε όλα τα ζευγάρια. «Αυτό που ζήσαμε ο Αλέν και εγώ ήταν μοναδικό. Ημασταν ευτυχισμένοι, ωστόσο δεν ήταν αυτή η συνταγή της επιτυχίας. Γι' αυτό δεν λέω ότι όλοι θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ethnos.gr