19/3/13

Τί είναι το Gorean lifestyle


Το Gorean lifestyle εκφράζεται μέσα από και από το BDSM .Όπως προέγραψα οι Gorean δεν παραδέχονται το BDSM ωστόσο όμως ανήκουν μέσα σ'αυτό γιατί κάπου πρέπει να ανήκουν. Θα πούμε, λοιπόν, δυο πράγματα γενικότερα από την ιστορία του BDSM για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς λειτουργούνε τόσες έννοιες γύρω μας που πολλοί τις αναφέρουν χωρίς να γνωρίζουνε ούτε από που ούτε πως προήλθαν.

Ο εναλλακτικός ερωτισμός υπήρχε ανέκαθεν στην ιστορία του ανθρώπου. Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά συγγράμματα περισσότερο πάνω σε διατριβές και έρευνες ψυχιάτρων, ψυχολόγων και όχι μόνο. Ως τότε οι αναφορές όλων μιλούσαν για σαδομαζοχισμό και μάλιστα το τοποθετούσαν στις διαστροφές του ανθρώπου όχι στις προτιμήσεις του ως εναλλακτικό τρόπο σεξουαλικότητας. Υπήρχαν, λοιπόν εποχές, που οι άνθρωποι εξέφραζαν στα κρυφά τις όποιες ιδιαίτερες αναζητήσεις τους.Και ως επί το πλείστον οι ιδιαιτερότητες αυτού του είδους πέρνανε σάρκα και οστά στις πιο εύρωστες οικονομικές τάξεις των αστών. Χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο. Κι έτσι, λοιπόν, η παράδοση συνεχίστηκε μέχρι που όλο αυτό ήταν ένα κρυφό κοινό μυστικό που βρήκε τη θέση του σε μια νουβέλα του 1967.Βέβαια πολύ πιο πριν είχε εκδοθεί η νουβέλα της Μadame O (1954) από την Γαλλίδα Anne Desclos γνωστή ως Pauline Réage η οποία και αυτή έθεσε θεμέλια όταν εκδόθηκε στην Αγγλική το 1965.

Εμπνευσμένος από τη ζωή των αστών αλλά και από την ιστορία δανείστηκε τρόπους, συστήματα, καταστάσεις ο John Lange Norman ξεκίνησε να γράφει γι' αυτό που λέμε όλοι σήμερα Gor. Μέσα στις νουβέλες του στοιχειοθέτησε μια υποτυπώδη συμπεριφορά αυτό που σήμερα πολλοί το αποκαλούμε ως πρωτόκολλο. Μία γλώσσα και κάποια άλλα στοιχεία. Στους φανταστικούς χαρακτήρες και ήρωες δημιούργησε εικόνες που παρέπεμπαν σ'ένα είδος λογοτεχνικού, μυθιστορηματικού, εναλλακτικού τρόπου σκέψης όσο αφορά τη σεξουαλικότητα και τον τρόπο έκφρασης. Όπως προείπα όμως, αυτά δεν ήταν παρά βιβλία-μυθιστορήματα τα οποία συγκαταλέχθηκαν στα best sellers εκείνης της εποχής γιατί έφεραν στον καθημερινό άνθρωπο εικόνες που πολλές φορές η θρησκεία και οι συντηρητικές κοινωνίες δεν επέτρεπαν στην πλατιά μάζα. Μην ξεχνάς ότι τότε, στη δεκαετία του 60,ήταν και η σεξουαλική επανάσταση. Και το μπαμ έγινε.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μετείχαν στην ανάγνωση αυτών των βιβλίων και κάποιοι από αυτούς τόλμησαν να αρχίσουν να εκδηλώνουν τη σεξουαλικότητά τους με αυτόν τον τρόπο και στις μικροαστικές τάξεις των κοινωνιών. Τι κοινό χαρακτηριστικό είχαν όλοι αυτοί; Κοινό ανάγνωσμα, κοινό κώδικα και κοινές αναζητήσεις και κοινή ανάγκη για έκφραση. Και ο τροχός ξεκίνησε να κυλάει.

Στη δεκαετία του 70 και 80 στο εκτός Ελλάδος παγκόσμιο κλίμα τα πράγματα προχωρούσαν αργά αλλά σταθερά. Είχαν φτάσει οι άνθρωποι να εκδηλώνονται και είχε φτάσει να γίνει καθεστώς.Αμερική,Γερμανία,Ολλανδία,Αγγλία,Γαλλία,Γιουγκοσλαβία,Αυστραλία ακόμα και Ρωσία έίχαν ξεκινήσει να δημιουργούνε αυτό που σήμερα λέμε σχολές. Να προσαρτίζονται όλο και πιο πολύ δίπλα σε ανθρώπους που διαβάζανε Gor και να αναζητούν πηγές για το πως να εκφραστούν οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες. Κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Γαλλία προσάρτισαν μέσα σε αυτό κι άλλα κομμάτια από τη δική τους ιστορία. Γαλλία, De Sade που ήταν και ο πατέρας και εμπνευστής όλων αυτών κατά κάποιο τρόπο. Αγγλία, μεσαιωνικά βασανιστήρια, τρόποι, μέθοδοι κλπ. Γερμανία, εποχή Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πολλές άλλες χώρες πέρασαν πάρα πολλά μέσα στο χώρο μας.

Πολυποίκιλλοι τρόποι έκφρασης αλλά κοινό πρωτόκολλο, κοινές πηγές, κοινός ρυθμός για όλο το Gor. Ο τρόπος και η συμπεριφορά πλέον δεν αναπαραγάγανε μόνο Gorean καταστάσεις αλλά και άλλες που μπορούσαν να βρούνε το σακίδιο της ιστορίας κι ερχόντουσαν από πραγματικά ντοκουμέντα. Όλα αυτά σε επίπεδο fetish. Από πολύ παλιότερα, λοιπόν, υπήρχε η ανάγκη του καθοριμού. Και όλο αυτό το περίεργο παιχνίδι δύναται να διεξαχθεί μεταξύ εραστών πάντα με συναίνεση. Γιατί οι άνθρωποι άρχισαν να απελευθερώνουν τα ένστικτά τους, τις ανάγκες τους, τις αναζητήσεις τους πέρα από τα τετριμμένα χωρίς αναστολές και taboo.

 Το 1975 ανάμεσα σε πολλές soft ταινίες του είδους βγήκε η ταινία της Madame Ο εμπλουτισμένη με πολλά στοιχεία Gor σε πολύ πιο soft μορφή γιατί αναφερόταν σε αστική γαλλική τάξη και εμφανή τα Gorean στοιχεία. Κολάρα που δηλώνουν έντονα την υποταγή σε κατάσταση slave, πυραμίδες ανθρώπων που λειτουργούν κάτω από μία κεφαλή, απεριόριστα όρια αναζήτησης διεθνές jet set-φατρίες στο Gοr, πρωτόκολλα και ο.κ.θ. Αυτό, λοιπόν, πέρασε στη δεκαετία του 80 κι άρχισε να αναπτύσσεται τόσο δυνατά που στο τέλος της δεκαετίας του 80 και αρχές του 90 έρευνες που γίνονταν από πανεπιστήμια και διάφορους άλλους φορείς άρχισαν να το αναφέρουν ως υπερίσχυση-υποταγή-σαδομαζοχισμό. Κάπου εκεί ξεκίνησαν και τα αρχικά BDSM. Στα πανεπιστήμια καταγράφονταν εμπειρίες από ανθρώπους που το βίωναν, πως το βλέπανε κλπ. Αυτό λοιπόν που ονομάζεται Gor ήταν ο πατέρας του σημερινού BDSM.

Οι πρώτοι BDSMers πλέον ακολουθούσαν το πρωτόκολλο Gor, καθόριζαν τους ρόλους τους και μετείχαν από κοινού σε αναζητήσεις και τεχνικές αξιοποίησης των εναλλακτικών ερωτικών αναζητήσεών τους. Όμως έλειπε κάτι. Ενώ χρησιμοποιούσαν ένα πρωτόκολλο βασισμένο στο Gor έλειπε η αίγλη. Οι άνθρωποι εκφράζονταν μεν αλλά τους έλειπε το κομμάτι που έκανε τη διαφορά.

Στα τέλη της δεκαετίας του 90 αρχές 2000 αναπτύχθηκε το Gor σε διαδικτυακό επίπεδο, δίνοντας στον κόσμο που έχει ιδιαίτερες αναζητήσεις την ευκαιρία να δημιουργεί φανταστικά μεν, αλλά αληθοφανή σενάρια τα οποία ενίοτε κάποιοι τα μετέφεραν και αυτούσια στην καθημερινότητά τους. Πάλι αυστηρά δεμένα με τον τρόπο λειτουργίας και έκφρασης του Gor.Οι άνθρωποι που εκφράζονταν μέσα από αυτό ήταν οι άνθρωποι που είχαν λάβει το χρίσμα με τους παλαιούς κώδικες έκφρασης. Χρησιμοποιούσαν τις λέξεις Master, slave, πρωτόκολλα, τακτικές και τρόπους συμπεριφοράς που θυμίζουν την παλιά αίγλη και αναζήτηση μέσα από την αρχική ανάγκη των ανθρώπων. Δίπλα σε αυτούς αναπτυσσόταν αυτό που πλέον όλοι ονομάζουν, τελικώς, (κι έχει διαχωριστεί) BDSM. Εύκολη αναζήτηση συντρόφου με κοινούς σεξουαλικούς προβληματισμούς, συσχετισμοί χωρίς κοινές υποχρεώσεις, έκπτωση στις αξίες, περισσότερα fetish και διαστροφές, σχέσεις και καταστάσεις χωρίς πρωτόκολλα, κι εκεί κάπου διαχωρίστηκαν οι δύο πραγματικότητες. Αυτή που προϋπήρχε κι αυτή που δημιουργήθηκε.

Για να επιστρέψουμε στο Gorean lifstyle. Gorean lifestyle σήμερα ορίζεται ο τρόπος παλαιικής μορφής έκφρασης της αναζήτησης εναλλακτικού ερωτισμού δλδ η συμπεριφορά ενός Master-Κυριαρχικού, οι υποχρεώσεις του σε αυτή τη σχέση, η υποχρεώσεις της σκλάβας, ο τρόπος που θα εξυπηρετήσει ή θα σερβίρει τον Αφέντη της, οι στάσεις της, οι αναζητήσεις της, η δομή της εκπαίδευσής της που θα τη φέρει κοντά στο να ανακαλύψει τον εαυτό της, η δέσμευσή της, το κολάρο της, η επιβράβευσή της με αυτό όταν και εφόσον ολοκληρωθεί και το χαρακτηριστικό της να δει προς μία κατεύθυνση και να εξυπηρετεί έναν και μοναδικό στόχο. Αυτόν για τον οποίο έχει εκπαιδευτεί. Με απόλυτη, ή όσο το δυνατόν απόλυτη ικανοποίηση του Κυρίαρχού της και την ανταμοιβή της δικής της ικανοποίησης μέσα από αυτό. Πράγμα το οποίο χρήζει ανάγκης συνεχούς παρουσίας του Κυρίαρχου κι επαφής του με το αντικείμενο. Αυτό λοιπόν, είναι αυτό που ορίζεται ως Gorean lifestyle και με πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με διαδικαστικά.

Gorean Lord-Ασημένιος Δράκος