3/3/13

Τι είναι το ΒDSM

Για όσους δεν γνωρίζουν:


   Το BDSM είναι ένας όρος "ομπρέλα" που περιγράφει μια σειρά από συγγενείς εκφράσεις της ανθρώπινης ερωτικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων της Ανταλλαγής Δύναμης, του Ερωτικού Σαδομαζοχισμού ή του Δεσίματος. Υπό μια αυστηρή έννοια, ο Φετιχισμός δεν αποτελεί μέρος του BDSM, όμως συνοδεύει πολλές φορές τις δραστηριότητες BDSM.
 
Υπάρχουν τρεις βασικές υποκατηγορίες που περιγράφουν την συντομογραφία BDSM:
  • Δεσμά & Πειθαρχία - Bondage & Discipline (B&D)
  • Κυριαρχία & υποταγή - Domination & submission (D&S, DS, D/S)
  • (Ερωτικός) Σαδισμός & μαζοχισμός (ή Eρωτικός Σαδομαζοχισμός) - Sadism & Masochism (S&M, S/M)

 
 
 
Για κάποιον έξω από τον επονομαζόμενο Χώρο του BDSM και των Φετίχ, μπορεί να τον θεωρήσει λανθασμένα ως μια ομογενή ομάδα ατόμων. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει, καθώς μέσα στον χώρο αυτό δραστηριοποιούνται άτομα με διαφορετικές ανάγκες, ποιότητες, ζητούμενα και εμπειρία. Επίσης, ένας τρίτος παρατηρητής μπορεί να θεωρήσει αρκετές από τις δραστηρίοτητες οι οποίες λαμβάνουν χώρα, ως παραφιλικές. Αυτό όμως δεν είναι κατ' ανάγκη αληθινό. Γιατί το ερέθισμα το οποίο προκαλεί την ερωτική επιθυμία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, για ένα άτομο το παιχνίδι ρόλων στο οποίο αναλαμβάνει τον ρόλο ενός αντικειμένου, το λεγόμενο αντικειμενοποίηση" (Objectification), ή ο ερωτικός εξευτελισμός του, μπορεί να αποτελούν πηγές έντονης ερεθισμού & ηδονής. Ένα άλλο άτομο, αυτό να το επιζητεί μέσα από το να υφίσταται μαστίγωμα από τον κυρίαρχο του, μια πράξη που να το οδηγεί στο λεγόμενο "Subspace". Ας μην ξεχνάμε πως η παραφιλία, σύμφωνα με τον ορισμό της, χαρακτηρίζει ένα άτομο το οποίο μπορεί να βιώσει ηδονή μόνο μέσα από μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να το επιρρεάζει και σε άλλες πτυχές της ζωής του.


Στο BDSM δίνεται έμφαση στην επι γνώσει συναίνεση στα δρώμενα, η οποία είναι γνωστή ως SSC ("Safe", "Sane" & "Consensual") ή ΑΛΣ στα Ελληνικά ("Ασφάλεια", "Λογική" & "Συναίνεση"). Όλες οι πράξεις πρέπει είναι συναινετικές. Και τα δύο μέρη συναινούν σε αυτό που συμβαίνει. Σε κάθε φάση του παιχνιδιού δίνεται έμφαση στην Ασφάλεια. Αν κάτι πάει λάθος, ή αν κάποιο μέρος δεν μπορεί να συνεχίσει, τότε χρησιμοποιεί μια προσυμφωνημένη λέξη κλειδί, η οποία σταματάει το παιχνίδι. Η λέξη αυτή κλειδί ονομάζεται "λέξη ασφαλείας" ("safeword"). Επιπλέον τα άτομα που ασχολούνται με το BDSM καλούνται να εξασκούν την Κοινή Λογική τους για να κρίνουν αν κάτι είναι ασφαλές, ή αν θα έχει επιπτώσεις.

Όλα αυτά διαφοροποιούν το BDSM (και ειδικότερα το S/M) από την κακοποίηση. Η έμφαση στο BDSM δίνεται στην συναίνεση, στην ανταλλαγή δύναμης, ηδονής, οι έντονες κοινές εμπειρίες, η ψυχολογική προσέγγιση του άλλου, και η αμοιβαία ικανοποίηση. Η βία τίθεται μέσα σε όρια και τιθασεύεται για την επίτευξη της απόλαυσης και εξασκείται με γνώμονα την κοινή λογική και την ασφάλεια όσων συμμετέχουν.
 
 
Το BDSM είναι ένα ερωτικό παιχνίδι, ή ακόμα και ολόκληρος τρόπος ζωής και έχει σκοπό την προστασία του συντρόφου μας και όχι το κακό του.