4/6/09

Spook & Horror Show – Performance

Τι είναι τα Spook ή τα Horror Show –Performance και τι συναισθήματα προκαλούν αυτές οι παραστάσεις σε όσους τις παρακολουθούν?

Σίγουρα πολλοί από εσάς νομίζουν ότι γνωρίζουν την απάντηση, επειδή ακούγονται σαν πολύ απλές ερωτήσεις….αλλά όμως δεν είναι!


Ίσως κάποιοι από εσάς να πιστεύετε ότι είναι παραστάσεις από κομμάτια της φαντασίας, που για να θεωρηθούν τρόμου, πρέπει να υπάρξει μέσα σε αυτές το υπερφυσικό στοιχείο. Δεν είχε σημασία τι είδους υπερφυσικό στοιχείο – βαμπίρ, λυκάνθρωποι, φαντάσματα, ζόμπι, μαγεία και άλλα που θα τα πλαισιώνουν...αυτά όμως δεν τα θεωρούμε φρικτά.

Αυτό που παρουσιάζουν τα Spook ή τα Horror, είναι σχετικά με τον τρόμο και τον φόβο. Πρόκειται για παραστάσεις που περιλαμβάνουν ασυνήθη περιστατικά και συμβαίνουν σε κανονικά άτομα, τα οποία συχνά παρουσιάζονται σχεδόν πάντα ανίσχυρα να αντιδράσουν.

Πολλές από τις παραστάσεις ενώ δεν θεωρούνται τρόμου, βασίζονται γύρω από ένα είδος φόβου που για βάση του την έχει την αγωνία, το έγκλημα και την τιμωρία και όπου όλα αυτά τα γεγονότα εξελίσσονται σε σκοτεινά και μυστηριακά μέρη, όπως τα νεκροταφεία, τα σκοτεινά και υγρά υπόγεια, στους έρημους δρόμους την νύχτα κλπ.
Ο φόβος στην φαντασία, προέρχεται από φρικτά και αφύσικα γεγονότα που συμβαίνουν στους απλούς ανθρώπους και προέρχεται από την πεποίθηση ότι το εν λόγω πρόσωπο που ζει αυτές τις καταστάσεις, θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο θεατής που παρακολουθεί και που νοιώθει έντονα τα στοιχεία του τρόμου και της εγκληματικότητας, σε συνάρτηση με την αγωνία.

Όμως σε αυτές τις παραστάσεις, δεν θα πρέπει να εξετάσουμε τη φρίκη με την αυστηρή άποψη του υπερφυσικού, αλλά θα πρέπει να διευρύνουμε τα κριτήρια μας, αφού κατα βάση υπάρχουν δυο είδη τρόμου. Είναι αυτός του υπερφυσικού τρόμου και αυτός του πραγματικού κόσμου που αντικατοπτρίζει το μίσος, το φόνο και τη σκληρότητα. Και τα δύο είδη στις παραστάσεις είναι εξίσου έγκυρα, αλλά έχουν και μια σχετική, αλλά απαραίτητη μορφή φαντασίας.

Ο φόβος και ο τρόμος αποτελούν πολύ ισχυρές αισθήσεις, που μεταφέρουν συναισθηματική φόρτιση με επιπτώσεις. Αυτές οι ιδιαίτερες παραστάσεις, έχουν πολύ περιορισμένο πεδίο δράσης κατά κάποιο τρόπο. Ο λόγος είναι επειδή πρέπει να συνεπάγονται με το συναίσθημα του τρόμου και του φόβου και αυτό της αγωνίας, του μυστήριου, της φρικτής φαντασίας και του σεξουαλικού παροξυσμού, τόσο ώστε να προκαλούν στο κοινό σύγχυση αλλά και συγκίνηση.

Η φρίκη που προκαλούν στο κοινό που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από μια ορισμένη απόσταση, είναι θελκτική σε αντίθεση με την καθεαυτού "πραγματικότητα" που μπορεί να παρουσιάζουν. Έτσι οι θεατές μπορούν να απολαύσουν τις παραστάσεις αυτές, έστω και αν εμπεριέχουν θανάτωση, αίμα και βίαιο σεξ.

Υπάρχει κάποια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη φρίκη και τρόμο που ενθουσιάζει και είναι αυτό που κάνει μια παράσταση πιο τρομακτική από μια άλλη, αλλά και αυτό το στοιχείο που κάνει μια παράσταση τρόμου περισσότερο αποδεκτή από κάποια άλλη. 'Όλα αυτά όμως είναι σχετικά και εξαρτώνται από τα πρόσωπα που παρακολουθούν, όσο και από τους χαρακτήρες τους. Κάποια άτομα θεωρούν φρικτά την βία και το αίμα και άλλα ανατριχιάζουν στην ιδέα της ψυχολογικής φρίκης.

Οι παραστάσεις τρόμου για να θεωρηθούν επιτυχημένες, χρειάζονται να αφήσουν στο κοινό μια μικρή προσωπική άνεση, έναν τρόπο δηλαδή να αποστασιοποιηθεί από το συναίσθημα τους. Η μαγική ζώνη μεταξύ του κοινού και των performer, είναι η απόσταση που τους χωρίζει την ώρα της παράστασης. Αυτή είναι και η απαραίτητη ζώνη ασφαλείας μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι δεν είναι όλα τα άτομα έτοιμα να δεχθούν αυτού του είδους τις παραστάσεις. Κάποιοι μπορούν να θέλγονται από την "ψυχολογική φρίκη" και να θεωρούν ότι αυτή είναι τρόμου και άλλοι να θέλγονται από την θέα του αίματος και την βία. Είναι όμως και αρκετά τα άτομα, που όλα αυτά δεν μπορούν να τα χειριστούν.

Με λίγα λόγια αυτές οι παραστάσεις είναι ένα μουσικό δρώμενο ενηλίκων, που έχουν έντονα τα στοιχεία του τρόμου και της φρίκης, αλλά και σαφές σεξουαλικό περιεχόμενο.
Το περιεχόμενο τους, θεωρείται ακατάλληλο για παιδιά, αλλά είναι πολύ δημοφιλή στους εφήβους και τους φοιτητές. Τα Spook και τα Horror Show έχουν σταθερή λατρεία από μια μεγάλη μερίδα κόσμου, αλλά είναι επίσης και αμφισβητούμενα από ένα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας κοινότητας.

Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπερδεύει κάποιους, είναι τα Spook και Horror Performances, με αυτά του ΒDSM και των φετίχ, έστω και αν μέσα σε αυτού του είδους τις παραστάσεις εμπεριέχονται στοιχεία και από τις δυο αυτές εκφράσεις!

Συγγραφέας: Fetish Goddess Eva