13/6/16

Όλα πλέον έχουν αλλάξει στην επαρχιώτισσα Αθήνα

Έντεκα χρόνια μετά το πρώτο επίσημο Pride της Αθήνας 
το σημερινό Pride είναι εντελώς διαφορετικό

Είναι μια δύναμη πελώρια: καταμεσής της άσχημης πόλης, σκορπάει χρώματα, βγάζει τη γλώσσα στα στερεότυπα, υπερασπίζεται τη διαφορά, αναμετριέται με τον φόβο, κάνει κομματάκια την ντροπή. 
Είναι μια δύναμη χαρούμενη: ερωτεύεται όπως της αρέσει, φλερτάρει όποιον γουστάρει, κάνει έρωτα όπως της κάνει κέφι, φτιάχνει απρόσμενα ζευγάρια, γεννάει μωρά και δημιουργεί οικογένειες.
 Είναι μια δύναμη πολύτιμη: ξεβολεύει την «αγία οικογένεια», μετριέται με τους ναζί και τους μαυρόψυχους ιεράρχες, ξεκουνάει την αργοκίνητη πολιτεία.


Κι ενώ γιορτάζει τα χίλια διαφορετικά πρόσωπά της, καλεί τον καθένα μας να βγάλει από την ντουλάπα εκείνο το κομμάτι του εαυτού μας που μας δίδαξαν να κρύβουμε.

Έντεκα χρόνια μετά το πρώτο επίσημο πράιντ της Αθήνας -τότε που ακόμα κανένας αιρετός δεν διανοούνταν να μιλήσει από το βήμα της γιορτής, καμία εταιρεία δεν ήθελε να ταυτιστεί με την γκέι κοινότητα και μόλις 500 άνθρωποι ήταν έτοιμοι να διαδηλώσουν-, το σημερινό πράιντ είναι εντελώς διαφορετικό.

Η Περιφέρεια Αττικής το έχει και φέτος υπό την αιγίδα της, ο δήμαρχος της πόλης ζητάει να γίνουν πράιντ παντού, ο γραμματέας δικαιωμάτων της κυβέρνησης μιλά για το σύμφωνο που κερδήθηκε και την ταυτότητα φύλου που έρχεται, όλα τα ΜΜΕ είναι εδώ, διπλωμάτες διαδηλώνουν μαζί με τους συντρόφους τους.

Και οι πολλοί, οι χιλιάδες άνθρωποι που διαδηλώνουν χορεύοντας αποδεικνύουν πως όλα πια έχουν αλλάξει στην επαρχιώτισσα πρωτεύουσά μας: τουλάχιστον εδώ, κανείς δεν φοβάται και κανείς δεν κρύβεται.

Σε μια χώρα όπου ενίοτε «οι λεβέντες δολοφονούν» παιδιά σαν τον Γιακουμάκη, είναι μήνυμα ελπίδας ο πατέρας με το πλακάτ: «αγαπώ τον πούστη γιο μου».
   
Χρειάστηκε πολλοί να παλέψουν πολύ, για να φτάσουμε μέχρι τη σημερινή γιορτή που ξεδιπλώθηκε σε δυο πλατείες κι όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 Χρειάστηκε το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας να προσπαθήσει για το πρώτο πράιντ το 1980 και το 1982.

 Χρειάστηκαν οι εκδηλώσεις τη δεκαετία του 1990 από την Πάολα και το «Κράξιμο».

 Χρειάστηκαν μεγάλες μάχες για να αγκαλιάζει σήμερα η Μαρία την Έλενα και να υπογράψουν το σύμφωνο συμβίωσης στη μικρή τους πόλη και μ' ένα μεγάλο οικογενειακό πάρτι μετά.

 Χρειάστηκε μεγάλη διαδρομή ο Γιώργος, που στο χωριό του τον έλεγαν «πούστη» και τον διέλυαν, να φτάσει στην Αθήνα και να χορεύει πάνω σ' ένα άρμα.
  
Χρειάστηκε μεγάλο θάρρος η Έλενα για να πει ότι είναι λεσβία στη μάνα της, στο αφεντικό της, στον εαυτό της τον ίδιο.

 Χρειάζεται μεγάλο τσαμπουκά η περηφάνια - κι ακόμα μεγαλύτερο όταν τη διεκδικείς με τους όρους σου.

«Όλοι είμαστε κλεισμένοι σε μια ντουλάπα, η κοινωνία έχει φτιάξει αρκετές για να μας χειραγωγεί και να μας ελέγχει», μου λέει ο Ηλίας, στα 45 του πιο όμορφος και πιο γενναίος παρά ποτέ.
 «Ντουλάπες υπάρχουν για τους γκέι, ντουλάπες όμως υπάρχουν και για τους στρέιτ: “πρέπει” να παντρευτείς, “πρέπει” να κάνεις παιδιά, “πρέπει” να είσαι ο κουβαλητής, “πρέπει” να είσαι καλό κορίτσι, “πρέπει” να είσαι σέξι, “πρέπει” συνεχώς κάτι που σου λένε οι άλλοι. Δεν πρέπει τίποτα και δεν λογοδοτείς σε κανέναν».
 Το μωρό δίπλα μας


Athens Pride 2016 EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έπρεπε πάρα πολλοί άνθρωποι σαν τον Ηλία -γκέι, μπάι, τρανς και στρέιτ- να παλέψουν επί πάρα πολλά χρόνια για να αναγνωρίσει η ελληνική πολιτεία -δειλά και όχι πλήρως- το δικαίωμα του καθένα να επιλέγει τη ζωή και τον σύντροφό του.

Και θα πρέπει να παλέψουν κι άλλο ώστε για την ελληνική πολιτεία το μωρό δίπλα μας να γίνει ορατό μαζί με την οικογένειά του.

Για την ώρα η μπέμπα είναι φωνακλού, αλλά αόρατη, αφού ο Αντώνης, που την απέκτησε στην Αμερική με παρένθετη μητέρα, μπορεί να τη μεγαλώνει μαζί με τον Γιάννη, αλλά η μικρή εδώ, στη βαλκανική χερσόνησο, δεν δικαιούται να έχει δύο μπαμπάδες κι αυτό που εκείνη μαθαίνει ως οικογένεια δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία.


Athens Pride 2016 EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι οικογένειες ουράνιο τόξο είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας: χρειάστηκαν χρόνια ώστε οι γκέι να γίνουν ορατοί, ωστόσο το συλλογικό μας στερεότυπο τους θέλει εργένηδες ή το πολύ πολύ ζευγαρωμένους.

Τα παιδιά με δυο μπαμπάδες ή με δυο μαμάδες είναι εδώ, οι πολύχρωμες οικογένειές τους είναι εδώ και γονείς τους είναι δυο άνθρωποι που τα μεγαλώνουν: αυτό λέγεται αγάπη κι είναι ώρα η ελληνική πολιτεία να τη δει κατάματα και να της αναγνωρίσει τα ίδια δικαιώματα με όλες τις άλλες οικογένειες.

«Δικαστές, παπάδες, χωροφύλακες, ποια είναι η χώρα σας;»

Ο σεξισμός και οι μάτσο συμπεριφορές μαστίζουν ενίοτε και τις καλύτερες οικογένειες.

Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την απρόσμενη και αιφνιδιαστική επίθεση που δέχτηκαν δύο νεαρές που έγραφαν συνθήματα αλληλεγγύης στους αναρχικούς πολιτικούς κρατούμενους γιατί «προσβάλλουν την αισθητική μας, καταστρέφουν την πόλη μας και διαστρέφουν το μήνυμα του πράιντ».

Το επεισόδιο ήταν εξαιρετικά βίαιο -με ουρλιαχτά, σπρωξίματα, βρισίδια- και φάνηκε ακόμα πιο βίαιο στον χώρο του πράιντ και με δράστες δύο γκέι άντρες.

Χρειάστηκε η παρέμβαση περαστικών για να αναχαιτιστούν οι νταήδες της αισθητικής και της πολιτικής ορθότητας.

«Δικαστές, παπάδες, χωροφύλακες, ποια είναι η χώρα σας;» - αμέτρητες φορές απευθύναμε το ερώτημα του ποιητή στους άλλους.

Καιρός να το στρέψουμε και στον εαυτό μας.

Ντίνα Δασκαλοπούλου

«Πολίτης δεν γεννιέσαι, γίνεσαι»


Athens Pride 2016 EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά την πλατεία Κλαυθμώνος και να φτάνει πυκνός μέχρι τις παρυφές της πλατείας Κοραή στην Πανεπιστημίου, από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα, το Athens Pride, η κεντρική ετήσια εκδήλωση διεκδίκησης ισονομίας του ελληνικού κινήματος των ΛΟΑΤΚΙ+ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουίρ, Ιντερσεξ κ.λπ.), έκλεισε συμβολικά έναν κύκλο και είναι έτοιμο να περάσει στον επόμενο.

Του χρόνου, το Athens Pride μεταφέρεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Συντάγματος, όπως είχε ζητήσει η επιτροπή του Pride και αποδέχτηκε το Σάββατο από την εξέδρα στην Κλαυθμώνος ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κηρύσσοντας πανηγυρικά την έναρξη της πορείας.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στα Pride που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, σημειώνοντας πως το Pride πρέπει να επεκταθεί σε κάθε μεγάλη πόλη σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στη σύναψη του πρώτου συμφώνου συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού στο δημαρχείο της Αθήνας πριν από μερικούς μήνες, ύστερα από την ιστορική θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης που περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή τον Δεκέμβριο, σημείωσε όμως πως το ζήτημα δεν είναι μόνο να αλλάξει η νομοθεσία, αλλά «να πέσουν οι φραγμοί στα μυαλά μας».
 «Πολίτης δεν γεννιέσαι, γίνεσαι», είπε, αφού επανέλαβε το φετινό σύνθημα του Pride «Αντρας / γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι», που αναφέρεται στην ταυτότητα φύλου.
 Άλλωστε, όπως εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάννου, τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της πλήρους ισονομίας, αναφερόμενος στην αναγνώριση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών και στην ανάγκη να καταργηθούν τα ταμπού που εξακολουθούν να κυριαρχούν στο εκπαιδευτικό σύστημα για το θέμα.

Αναφέρθηκε επίσης στα κηρύγματα μίσους από «ορισμένους θλιβερούς, ξεπερασμένους ιεράρχες» και ευχήθηκε να ανοίξει την ατζέντα του το κίνημα των ΛΟΑΤ, για να περιλαμβάνει τα δικαιώματα όποιας ομάδας τα στερείται.

Εκπροσωπώντας τις πρεσβείες 17 χωρών που στήριξαν το φετινό Pride, οι πρέσβεις της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί και της Αυστραλίας Τζον Γκρίφιν ανέβηκαν στην εξέδρα μαζί με τους συντρόφους τους και επισήμαναν ότι ο αγώνας για την ισονομία έχει ακόμα δρόμο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Οι διοργανωτές διάβασαν έκκληση των δικηγόρων του γκέι Σύρου που κινδυνεύει με απέλαση στην Τουρκία, καθώς το αίτημά του για άσυλο στην Ελλάδα κρίθηκε «απαράδεκτο» σε δεύτερο βαθμό από τις Επιτροπές Προσφυγών.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του πρωθυπουργού, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου (η εκδήλωση βρίσκεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας), ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και η πρόεδρος της Πλεύσης Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 Δημήτρης Αγγελίδης


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: