30/7/15

Όταν οι άντρες και οι γυναίκες αλλάζουν ρόλους


Η Pixy Yijun Liao ξαναβλέπει τους ρόλους των δύο φύλων χωρίς προκαταλήψεις.

Η Κινέζα καλλιτέχνις Pixy Yijun Liao ξεκίνησε το project «Experimental Relationship» μόλις άρχισε να βγαίνει με τον Moro, έναν Γιαπωνέζο μουσικό πέντε χρόνια νεότερό της. 


Η ιδέα πίσω από το project ήταν να ερευνήσει τι συμβαίνει αν ένας άντρας και μια γυναίκα αλλάξουν τους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί και σχετίζονται με τα φύλα και την δύναμη, αφήνοντας πίσω τους τις υπάρχουσες προκαταλήψεις.

 «Οι αντιλήψεις για τους παραδοσιακούς ρόλους του κάθε φύλου είναι πολύ ισχυρές στην Κίνα» λέει η Liao. «Η Κίνα είναι πολύ πιο ανοιχτή από ό,τι ήταν στο παρελθόν και είναι συνηθισμένο να δουλεύουν οι γυναίκες και να έχουν υψηλές θέσεις στην ιεραρχία. ΟΙ φεουδαρχικές αντιλήψεις που έχουν περάσει στον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια ακόμα επηρεάζουν τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει η κινέζικη κοινωνία. Όταν ήμουν μικρή μου έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να δουλεύω πολύ σκληρά, αλλά κυρίως να παντρευτώ έναν άντρα που να μπορεί να με στηρίξει, να κάνω παιδιά, να γίνω σύζυγος και μητέρα». \

Το «Experimental Relationship» είναι ένας φόρος τιμής στην περίπλοκη γεωπολιτική ιστορία της Κίνας και της Ιαπωνίας – τις χώρες των δύο εραστών. Η Ιαπωνία και η Κίνα έχουν μια μακρόχρονη και περίπλοκη ιστορία. Την βλέπω σαν μια σχέση αγάπης-μίσους. Είναι συνήθως έντονη, αλλά είναι δύο χώρες που επηρεάζουν η μία την άλλη πάρα πολύ».



















Δεν υπάρχουν σχόλια: