1/11/12

To BDSM στο Harvard

Λίγους μήνες πριν, στην Αμερική έπαιξε η είδηση πως το Πανεπιστήμιο Harvard αναγνώρισε επισήμως μια φοιτητική οργάνωση σχετικά με το BDSM. Φανταστείτε μια ομάδα από κουμπωμένους μελλοντικούς ηγέτες της χώρας να συζητούν την αγάπη τους για το BDSM και τα φετίχ τους, κάτι που δίνει άλλον αέρα στην τραντισιοναλιστική και συντηρητική εικόνα του πιο διάσημου πανεπιστημίου της Ivy League.


Ως ισότιμο μέλος πια των περίπου 400 επίσημων φοιτητικών οργανώσεων, η... φοιτητική οργάνωση Harvard Munch είναι πλέον ισότιμη με την Composers Association ή το Mathematica Club και δέχεται πλέον χρήματα για να διοργανώσει συγκεντρώσεις και να φιλοξενήσει ομιλητές.

Παρά την καμπάνια λάσπης του καναλιού Fox με τις υπερσυντηριτικές ατάκες κατά του πανεπιστημίου, επειδή τόλμησε και χρηματοδότησε μια τέτοια "περιθωριακή" φοιτητική οργάνωση, ο ευρύτερος κόσμος του BDSM δέχτηκε θετικά τα νέα. Όπως δήλωσε η Mollena Williams, γνωστή συγγραφέας, ηθοποιός, BDSM Educator και International Ms Leather 2010, "μέσα στην επόμενη δεκαετία πιστεύω πως θα δούμε ένα μεγάλο αριθμό κολλεγίων και πανεπιστημίων να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον στους φοιτητές τους για να εξερευνήσουν τον εναλλακτικό ερωτισμό, όπως έχουν κάνει ήδη με τις ομάδες LGBT".


To Harvard δεν είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που επέτρεψε την ύπαρξη μιας τέτοιας ομάδας. Στο Columbia υπάρχει ήδη η ομάδα Conversio Virium (λατινικά για Ανταλλαγή Εξουσίας), η οποία είναι και η πρώτη αναγνωρισμένη φοιτητική οργάνωση BDSM, από πανεπιστήμιο, στη χώρα, ήδη από το 1992. Αντίστοιχα το Iowa State έχει εδώ και πολλά χρόνια ένα αυτοχρηματοδοτούμενο bondage club φοιτητων, το Cuffs. Το Κολλέγιο Vassar έχει τους Sex Avengers, μια ομάδα που διοργανώνει "μαραθώνιους αυνανισμού" (!!!), ενώ το Πανεπιστήμιο του Σικάγο έχει την ομάδα RACK (Risk-Aware Consensual Kink).

Η ομάδα Harvard Munch διάλεξε αυτό το όνομα καθώς έχει σημασία στο χώρο του BDSM. Ιστορικά ο όρος εφευρέθηκε στη δεκαετία του '80, όταν μια μικρή ομάδα ατόμων που ασχολούνταν με το BDSM άρχισαν να συναντιώνται κοινωνικά σε ένα εστιατόριο στο Palo Alto, στην Καλιφόρνια, για να μιλάνε για τα αγαπημένα τους θέματα: Το spanking, το flogging, τα δεσμά, το subspace κ.ο.κ. Στην ουσία είναι ένας νεολογισμός που προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις "lunch" and "meeting". Έκτοτε, έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των κοινωτήτων, παγκοσμίως.

Η διοργάνωση διαφόρων τέτοιων munch δεν είναι προνόμιο κάποιων πανεπιστημίων. Πολλοί φοιτητές του Harvard μπήκαν στην κοινότητα του BDSM μέσα από τα munch που διοργανώνει η Cambridgeside Galleria Munch. Η τοπική οργάνωση BDSM, Tufts Kink ενθαρύνει τα μέλη της να λαμβάνουν μέρος σε αυτά τα munch καθώς όπως αναφέρει σχετικά εκπρόσωπος της "είναι μια συνηθισμένη εισαγωγή στην κοινότητα, το να πάει κάποιος σε τέτοιες διοργανώσεις και να κάνει φίλους. Είναι ένα ασφαλές μέρος για κάποιον να γνωρίσει άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα."

Και για όσους ανησυχούν ή ελπίζουν πως η δημιουργία του Harvard Munch αποτελεί και μια ένδειξη της κατάλυσης των ηθών, πρόσφατα το Harvard Crimson έκανε μια έρευνα αν οι φοιτητές προτιμούν να γίνουν μέλος του Harvard Munch ή του συλλόγου κατά της σεξουαλικής επαφής Harvard College Anscombe Society. Παραδόξως, η υποστήριξη ήταν μοιρασμένη εξίσου στις δύο οργανώσεις.


thecrimson.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: