12/11/12

Φως στα όργια του Ρομπ-Γκριγέ

Το "συμβόλαιο συζυγικής πορνείας" του συγγραφέα και το μαστίγιο του οίκου Hermes
 
 
Στα απομνημονεύματα που δημοσιεύει τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της, σε ηλικία 85 ετών, η Κατρίν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες της σκανδαλώδους σεξουαλικής ζωής της με τον Αλέν Ρομπ-Γκριγέ
Επειτα από έναν χρόνο γάμου με τον αμφιλεγόμενο γάλλο συγγραφέα Αλέν Ρομπ-Γκριγέ, η νεαρή σύζυγός του Κατρίν βρήκε πέντε φύλλα χαρτί ενωμένα με μια λεπτή κόκκινη κλωστή, τα οποία εκείνος είχε τοποθετήσει στο συρτάρι του γραφείου της.
 
 
Δεν ήταν ερωτική επιστολή, αλλά ένα «συμβόλαιο συζυγικής πορνείας». Εξέθετε τους όρους μιας σαδομαζοχιστικής σχέσης, η οποία έμελλε να διαρκέσει μισό αιώνα με συμμετοχή πολλών εραστών και ερωμένων, με σαδομαζοχιστικές συνευρέσεις, μαστίγια και όργια.
 
 
Στα απομνημονεύματα που δημοσιεύει τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της, σε ηλικία 85 ετών, η Κατρίν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες της σκανδαλώδους σεξουαλικής ζωής της με τον Ρομπ-Γκριγέ, ιδρυτή στη δεκαετία του 1950 του κινήματος του «νέου μυθιστορήματος» και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, συγγραφέα του σεναρίου της κλασικής ταινίας του 1961 «Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ». «Γράφω για τη σεξουαλική και συναισθηματική ζωή μας επειδή ήταν εντελώς έξω από τα συνηθισμένα και επειδή θέλω να δείξω στον κόσμο ότι ήταν ευτυχισμένος», λέει στον ανταποκριτή των βρετανικών «Σάντεϊ Τάιμς».
 
 
 
Εκείνη ήταν 25 ετών το 1957 και έκαναν μήνα του μέλιτος σε σκάφος κοντά στο Ντουμπρόβνικ όταν ανακάλυψε πως ήταν ανίκανος. Της επέτρεψε να έχει όσους σεξουαλικούς συντρόφους αμφότερων των φύλων επιθυμούσε κι εκείνη σε αντάλλαγμα του περιέγραφε με λεπτομέρειες τις ερωτικές συναντήσεις της. Την επόμενη χρονιά ανακάλυψε το «συμβόλαιο», το κείμενο του οποίου δημοσιεύεται στο βιβλίο της. Απαιτούσε την πλήρη υποταγή της σ' αυτόν δύο ώρες κάθε φορά. Κάθε συνάντηση άρχιζε με εκείνη να γονατίζει μπροστά του, «με τα μάτια κατεβασμένα και τα χέρια πίσω από την πλάτη της». Ο Ρομπ-Γκριγέ προσδιόριζε επίσης τις ταπεινώσεις και τα βασανιστήρια στα οποία θα την υπέβαλλε. «Θα χαστουκίζεται συνεχώς, θα δαγκώνεται κ.λπ.», ανέφερε. «Η σάρκα της θα είναι μωλωπισμένη, θα έχει νυχιές, κατά προτίμηση στα πιο ευαίσθητα σημεία· τέλος, θα μαστιγώνεται, αρκετές φορές σε κάθε συνεδρία για όσο επιθυμεί ο σύζυγός της».
 
 
 
 
Η Κατρίν δεν υπέγραψε το συμβόλαιο, όμως όχι εξαιτίας του περιεχομένου του. «Δεν ήταν το περιεχόμενο στο οποίο είχα αντίρρηση - ήξερα πως δεν διακινδυνεύω τη ζωή μου. Είναι ένα πολύ ωραίο κείμενο, όχι όπως το συμβόλαιο στις "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι" - το ερωτικό μπεστσέλερ της E.L. James - το οποίο δεν διάβασα ώς το τέλος γιατί ήταν τόσο ανιαρό και στεγνό. Δεν το υπέγραψα επειδή δεν ήθελα να εκφράσω συναίνεση. Προτιμούσα να είμαι εξαναγκασμένη».
Η Κατρίν λέει πως δεν μπορεί να μετρήσει πόσοι άνδρες και γυναίκες πήραν μέρος στις εξεζητημένα σκηνοθετημένες ερωτικές «τελετές» τους («ήταν πάντως εκατοντάδες, όχι χιλιάδες», λέει). Η ίδια με τον σύζυγό της χρησιμοποιούσαν μόνο «λίγα αξεσουάρ», ανάμεσα στα οποία ένα μαστίγιο ιππέα φτιαγμένο από τον οίκο Hermes.
 
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ