9/5/11

Το Facebook κατά του BDSM




Το βρετανικό BDSM club που ονομάζεται Collared , έχει αναλάβει να ξεκαθαρίσει την στάση, απέναντι στην σελίδα που άνοιξε στο Facebook και την διέγραψε και σε ότι αφορά την πλήρη απαγόρευση που κάνει σε όλες τις σελίδες που αναφέρονται στα φετίχ, στα Kinky παιχνίδια και στο BDSM. Το Collared μπορεί να έχει διαγραφεί από το Facebook, αλλά έχει κερδίσει την αναθεώρηση της πολιτικής που επικρατεί μέσα σε αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα το Facebook επιβεβαίωσε στο Collared ότι είναι σε εφαρμογή η πλήρη απαγόρευση όλων των εγγραφών μέσα σε αυτό, που το περιεχόμενο τους αφορά το BDSM και ότι έχει σχέση με τα φετίχ και τα Kinky παιχνίδια, όπως επίσης τις ομάδες και τις σελίδες αυτού του είδους και θα ισχύει η διαγραφή τους, χωρίς καμία εξαίρεση.

Το Collared είχε ζητήσει από τους υπεύθυνους του Facebook διευκρινίσεις, σχετικά με την πολιτική που ακολούθησε με αποτέλεσμα να διατραφούν όλες οι αναρτήσεις για τις εκδηλώσεις του club, για τις 14 Φεβρουαρίου. Η σελίδα Collared διαγράφηκε από το Facebook, μετά από καταγγελία που έκανε ένας χρήστη του ιστοτόπου.

Ωστόσο, μετά από εκτεταμένη επικοινωνία με ανώτερα στελέχη της εταιρείας, το Collared έχει πιέσει με επιτυχία το γίγαντα του Διαδικτύου, για να επανεξετάσει την αυτή την απαγόρευση. Το Facebook επί του παρόντος δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα "εσωτερικού διάλογου" για να αποσαφηνιστεί η απαγόρευση και να διαπιστωθεί αν η πλήρης απαγόρευση είναι δικαιολογημένη. Το Collared θα κληθεί να γνωμοδοτήσει σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Οι υπεύθυνοι του Facebook ισχυρίστηκαν ότι η διαδικασία της αναθεώρησης δεν θα οδηγήσει απαραίτητα στην άρση της απαγόρευσης. Αντ 'αυτού όμως, μπορεί να επικεντρωθεί στη δημιουργία μεγαλύτερης ανοχής, στη σαφήνεια και τη διαφάνεια στην εφαρμογή της απαγόρευσης.

Η διαγραφή εξόργισε πολλά μέλη και υποστηρικτές του Collared που είναι μια κοινότητα - μη κερδοσκοπικός οργανισμός - με μια πολύ γνωστή και αποδεδειγμένη έμφαση στην ασφάλεια και την κοινωνικοποίηση. Χρησιμοποίησαν τις σελίδες του Facebook απλά ως μέσον επικοινωνίας μεταξύ των μελών τους.

Υποστηρίζουν ρητά πως δεν ανέβασαν ποτέ εικόνες ή οποιουδήποτε είδος σεξουαλικού περιεχόμενου και η σελίδα αυτή "μυστική". Επίσης διευκρίνισαν ότι η σελίδα τους, ακολουθεί αυστηρά τους κανόνες λειτουργίας του Facebook και εδικά τον όρο (3,7). “You will not post content that: is hateful, threatening, or pornographic; incites violence; or contains nudity or graphic or gratuitous violence.”
9"Δεν θα ποστάρω περιεχόμενο που: είναι απεχθές, απειλητικό, πορνογραφικό ή υποδαυλίζει τη βία, ή περιέχει γυμνό ή πορνογραφία ή σκηνές άσκοπης βίας")

Ένας από τους εκπροσώπους Collared του, επικοινώνησε αμέσως Richard Allan, που είναι επικεφαλής του Facebook της πολιτικής του για την Ευρώπη, ζήτησε εξηγήσεις για τη κατάσταση αυτή και υποστήριξε ότι η απόφαση διαγραφής τους πρέπει να επανεξεταστεί. Προς τιμήν του το Facebook ανταποκρίθηκε γρήγορα, αλλά η εξήγηση της εταιρείας ήταν στην καλύτερη περίπτωση συνταρακτική και στη χειρότερη θεσμική, κάνοντας διακρίσεις, όντας αδαείς.

Ο Richard Allan επικοινώνησε με την ομάδα αναθεώρησης που είναι υπεύθυνη για την απόφαση αυτή και η απάντηση τους ήταν ότι "Το περιεχόμενο που σχετίζεται κυρίως με σεξουαλικές δραστηριότητες θα θεωρείται ότι παραβιάζει τους όρους χρήσης και ας μη υπάρχουν εμφανέστατες φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του Facebook". Αυτό ισχύει, έστω και αν το περιεχόμενο είναι ενός μεμονωμένου ατόμου, ή μιας κλειστής ή ανοιχτής ομάδας και ανεξάρτητα από το είδος της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Με άλλα λόγια, το Facebook διέγραψε τη σελίδα τους, με βάση την αντίληψη της πρόθεσης της ομάδας και τα κίνητρα της, έστω και αν ακόμη δεν υπήρξαν σεξουαλικές συζητήσεις ή εικόνες στη σελίδα. Η κατάσταση που επικρατεί στους όρους του Facebook, είναι ριζικά πιο σοβαρή από αυτή που προσδιορίζει τι είναι το "πορνογραφικό" και τι το "γυμνό". Δηλαδή, όταν προβληθούν στο Facebook κατευθυντήριες γραμμές με βάση τις δημοσιεύσεις, η εταιρεία θα επεκταθεί αυθαίρετα στην απαγόρευση, που (κατ΄ αυτούς) αυτή θα περιλαμβάνει κίνητρα και προθέσεις.

Αυτή η φαινομενική μετατόπιση της πολιτικής, αφορά το σύνολο των φετιχιστών και των BDSMers, καθώς και των κοινοτήτων και των εκδηλώσεων τους, καθώς για το Facebook, σηματοδοτούν μια ανήθικη πολιτική.

Το Facebook στη συνέχεια με τις απαντήσεις του υποστήριξε ότι: "Πρόκειται για εκδηλώσεις που το περιεχόμενο τους αφορούν τα φετίχ ή το BDSM και αυτό θεωρείται πως έχει σχέση με το sex, χωρίς να έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Έτσι αποφάσισε για την απομάκρυνση του Collared από τις ιστοσελίδες του"

Η θέση αυτή είναι κατάφωρα καταχρηστική. Είναι, επίσης, βαθύτατα προσβλητική, διότι προϋποθέτει ότι ο καθένας που ενδιαφέρεται για τα φετίχ δεν ενδιαφέρεται για την κοινωνικοποίηση, άρα δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει και στο Facebook.

Αυτή είναι μια στάση που θα ανέμενε κανείς από την ομοφοβία που είχε κατακλίσει τον κόσμο κατά τη δεκαετία του 1950. Η ίδια αυτή θέση που εγκρίθηκε από το στρατό των ΗΠΑ στην απαξίωση του “Don’t ask, don’t tell” πρακτική. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το BDSM, τα φετίχ και τα Kinky παιχνίδια, φαίνεται καθαρά πως είναι ένας εύκολος στόχος για διωγμούς.

Σε ένα άλλο e-mail προς τον Richard Allan στις 15 Φλεβάρη, οι υπεύθυνοι του Collared έχουν επισημάνει:

"Δεν μπορούμε να σας πούμε ότι τα φετίχ δεν έχουν σεξουαλική διάσταση, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ένα ψέμα. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι, ένας από τους σκοπούς της ιστοσελίδας του Collared στο Facebook είναι για να υποστηρίξει την επικοινωνία και να έρθουν κοντά μας άτομα, που ενδιαφέρονται για τα φετίχ με ένα μη σεξουαλικό τρόπο – όπως το ίδιο κάνουν σχεδόν αμέτρητες άλλες ομάδες, οι οποίες είναι πολύ περισσότερο σοβαρές και ηθικές από αυτές που γραφούν αμέτρητα σαλιαρίσματα στο Facebook αφιερωμένα στους πιο hot άντρες και τις πιο sexy γυναίκες. Η ομάδα αναθεώρησης του Facebook, θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για το αν υπάρχουν άτομα που αυνανίζονται πάνω από αυτές τις προκλητικές εικόνες. Μήπως όμως η ομάδα αναθεώρησης, πιστεύει ότι οι άνθρωποι ασκούν ένα καθαρά ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για τους μηρούς της Jodie Foster και τα βυζιά της Pamela Anderson"

Η σελίδα Collared, δεν μας ενδιαφέρει να επανενταχθεί στο Facebook κάτω από αυτές τις επικίνδυνες και άδικες συνθήκες. Επιθυμούμε μόνο να συνεργαστούμε με το Facebook για να εξασφαλισουμε ότι η πολιτική αυτή τροποποιήθηκε και ότι η διαγραφή κάποιας σελίδας μπορεί να γίνει βάση παράνομου περιεχομένου, και όχι για μια στριμμένη ηθικολογική αντίληψη.