16/7/18

Μια νέα εποχή για το BDSM ξεκινά......


Μια εκπληκτική είδηση των τελευταίων ημερών αλλάζει τα πάντα για το BDSM και κάποια είδη φετιχισμού, όπως ο παρενδυτικός φετιχισμός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αφαίρεσε πριν από λίγες μέρες την κατηγοριοποίηση τους ως παραφιλίες, από την τελευταία έκδοση του Διεθνούς Εγχειριδίου Κατηγοριοποίησης Ασθενειών ICD-11.


Η αλλαγή αυτή σημαίνει πως δίνεται ένα τέλος, μετά από 132 ολόκληρα χρόνια, στην αρνητική εικόνα που έχει δημιουργήσει η επιστήμη για το BDSM και κάποια είδη φετιχισμού.



Το χρονικό μιας άδικης διάκρισης

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στα τέλη του 19ο Αιώνα, την εποχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, στην πρωτεύουσα Βιέννη αναπτύχθηκε η επιστήμη της Ψυχιατρικής από τον Sigmund Freud και μια παρέα από πρωτοπόρους σύγχρονους του, όπως ο Carl Jung. Ένας από αυτούς ήταν και ο στενός του φίλος Richard von Krafft Ebing, ο οποίος το 1886 εξέδωσε το μεγάλο του έργο, Psychopathia Sexualis. Το έργο αυτό ήταν περισσότερο έργο ηθικολογίας, παρά επιστήμης, καθώς η κατηγοριοποίηση που ακολούθησε ήταν αυθαίρετη και δεν βασίζονταν σε κάποια επιστημονική μέθοδο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα και η καταδίκη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας για πάνω από 100 χρόνια. Όλες οι σεξουαλικές δραστηριότητες βαφτίστηκαν ως "παραφιλίες" και καταδικάστηκαν ως "ανωμαλίες". Αξίζει να αναφέρουμε πως η ηδονιστική Βιέννη της εποχής δεν είχε κάποια Βικτωριανή ηθική. Αντίθετα ήταν πολύ φιλελεύθερη σεξουαλικά και το S/m αποτελούσε μια αγαπημένη δραστηριότητα της μεσαίας και ανώτερης τάξης. Η παρέα του Freud έβαλε τέλος σε αυτή την εποχή, επιβάλλοντας μια δική της συντηρητική ηθική, η οποία επηρεάζει την Επιστήμη για πολλά χρόνια.

Την αρχή στην αλλαγή όλου αυτού του κλίματος επήλθε καταρχήν με τις έρευνες του ζεύγους Masters πάνω στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Άλλαξαν τελείως την αντίληψη της Επιστήμης για αυτήν και έφεραν νέα δεδομένα που άλλαξαν την Ψυχολογία.

Η συνέχεια ήρθε με την αφαίρεση της ομοφυλοφιλίας ως παραφιλίας από το ICD, μετά τα gay κινήματα της δεκαετίας του '70 στο San Francisco και τις ταραχές (βλέπε White Night Riots, 1979) που έγιναν μετά τη δολοφονία του δημάρχου George Moscone και του ακτιβιστή Harvey Milk και την μεγάλη επιείκεια που δέχτηκε μετά από χρόνια ο δολοφόνος τους, Dan White από το δικαστήριο.

Παρόλα αυτά, μέχρι και μια δεκαετία πριν, το BDSM εξακολουθούσε να χαρακτηρίζεται ως παραφιλία και να αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Επιστήμη και τα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι των ΜΜΕ, το κυνήγι μαγισσών και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις της εποχής, ακόμα και στη χώρα μας.


Η οργάνωση Revise F65

Μεγάλο ρόλο στην αλλαγή της κατάστασης αυτής επέφερε η Νορβηγική οργάνωση ReviseF65 που πήρε το όνομα της από το αντίστοιχο άρθρο F65 των προηγούμενων ICD, το οποίο περιέγραφε το BDSM και κάποια "αθώα" φετίχ ως παραφιλίες). Η οργάνωση αυτή, παρουσίασε τις θέσεις της στον Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με επιφανείς ψυχολόγους, ψυχιάτρους και νομικούς και με πολύ σοβαρή τεκμηρίωση. Οι θέσεις της έγιναν δεκτές πανηγυρικά από τον Π.Ο.Υ. και το αποτέλεσμα ήταν η αφαίρεση του ερωτικού σαδομαζοχισμού και κάποιων φετίχ, από το εγχειρίδιο, πριν από λίγες μόνο μέρες.

Από αυτό το βήμα θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την εκπληκτική δουλειά που έχουν κάνει και για το καλό που έκαναν σε όλους μας.


Μια νέα εποχή ξημέρωσε

Το αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής είναι πως φεύγει το στίγμα από πάνω από τους οπαδούς του BDSM, τους Cross Dresser και ενός συνόλου από αθώα και καλοπροαίρετα φετίχ.

Σημειώστε εδώ πως οι πραγματικές παραφιλίες, όπως η παιδοφιλία και η κτηνοβασία, δηλαδή οι δραστηριότητες που δεν έχουν συναίνεση, δεν έχουν αφαιρεθεί. Αυτό προς απάντηση στην επιχειρηματολογία μιας συντηρητικής μερίδας που τα εξισώνουν όλα ως "ανωμαλίες" ή βλέπουν να επέρχεται μια νομιμοποίηση των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Και τώρα τί;

Από τις 18/6/2018 ξημέρωσε μια νέα εποχή για το BDSM. Τώρα μένει να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ηθικολογίας που επέβαλε η παρέα της Βιέννης στην Ανθρωπότητα για πάνω από 130 χρόνια. Τώρα ήρθε ο καιρός να παλέψουμε για να αλλάξουμε τα τελευταία απομεινάρια όλης αυτής της ιστορίας, που αφορούν το ηθικό και νομικό κομμάτι.

Η σημαία των BDSM Rights

Σαφώς, μετά από αυτή την μεγάλη νίκη, θα πρέπει να δώσουμε πλέον το βάρος μας στην ισότητα στην αντιμετώπιση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του BDSM και να ξεπεράσουμε τις οποιεσδήποτε διακρίσεις δέχονται λόγω των ερωτικών τους προτιμήσεων. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτό το δικαίωμα μας μέσω της παγκόσμιας κίνησης BDSM Rights. Σας καλώ όλους να στηρίξουμε αυτή την κίνηση, να υιοθετήσουμε το σύμβολο της, να ενημερώσουμε όσους φίλους και γνωστούς μπορούμε, να συμμετέχουμε σε Pride με την σημαία της κίνησης BDSM Rights και την BDSM Pride, να παλέψουμε, ο καθένας όσο μπορεί, για να αφαιρέσουμε το στίγμα που επέβαλε η μεγάλη αδικία που επέβαλε η παρεα της Βιέννης πάνω στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και στην ελεύθερη έκφραση.

Κείμενο, επιμέλεια:
phoenixxx

Πρώτη δημοσίευση:
BDSM International

Πηγές:
ICD-11

Σχετικό άρθρο στο ReviseF65: WHO takes bdsm and fetishism off the sick list

Does BDSM Need Its Own Rights Movement?

[It's a Travesty That BDSM Isn't Technically Legal][https://www.vice.com/en_us/article/vdqem4/its-a-travesty-that-bdsm-isnt-technically-legal]

BDSM Rights Flag: Τι συμβολίζει

Δεν υπάρχουν σχόλια: