21/12/09

Το Dress code στο BDSM



To dress code στο BDSM είναι κατάλληλο για τα διάφορα events στα clubs και στα play parties. Σε αυτά διευκρινίζονται από την αρχή πώς όσοι συμμετέχουν, πρέπει να είναι ντυμένοι για να γίνουν δεκτοί στα δρώμενα.

Ο πιο σημαντικός κανόνας του BDSM dress code, είναι ότι η αμφίεση των συμμετεχόντων πρέπει να είναι ερωτική ή και φετιχιστική. Αυτό είναι το εντελώς αντίθετο από το συνηθισμένο επίσημο dress code (το οποίο καλύπτει τον ερωτισμό και τονίζει άλλα στοιχεία, όπως την κομψότητα, τον πλούτο και την κοινωνική θέση.) Παρόλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις, δεν επιτρέπονται τα jean και τα t-shirt. Ο λόγος είναι πως και στις δύο περιπτώσεις, η καθημερινότητα πρέπει να παραμένει έξω από τις πόρτες του οποιουδήποτε δρώμενου του χώρου.

Είναι γεγονός ότι το επιβαλλόμενο dress code, αποθαρρύνει αρκετούς ανθρώπους στην σκηνή του BDSM που δεν αρέσκονται σε αυτό. Έτσι οι λόγοι ύπαρξης του dress code είναι δύο:

1. Αποθαρρύνει τους ανθρώπους που δεν ανήκουν στην σκηνή του BDSM από το να εισέλθουν μόνο και μόνο για να ενοχλήσουν, να χλευάσουν και να κουτσομπολέψουν τους συμμετέχοντες.
2. Η ύπαρξη του βοηθά στο να δημιουργηθεί ερωτική ατμόσφαιρα, αφού προκαλεί στους θαμώνες ένταση και πάθος, εξασφαλίζοντας πως οι καλεσμένοι είναι ντυμένοι με τρόπο που θα προκαλέσει την προσοχή, τα συναισθήματα και την επιθυμία των άλλων.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις που αφορούν το BDSM, απαιτούν dress code, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά και τα casual ρούχα πληρώνοντας ένα υψηλότερο εισιτήριο, το οποίο ονομάζεται "party pooper fine" που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι "Πρόστιμο για όσους χαλάνε (χέζουν) το πάρτι!".

Στην Σκανδιναβία, πολλές κοινότητες, δεν έχουν το απαιτούμενο dress code τόσο σοβαρό στις κοινωνικές εκδηλώσεις τους, αλλά οι ίδιοι ενθαρρύνουν τα μέλη τους για φετιχιστή ενδυμασία.

Το είδος της ενδυμασίας που περιλαμβάνει το dress code, διαφέρει κάπως από τόπο σε τόπο, συνήθως όμως ακολουθεί μια γενική κατευθυντήρια γραμμή. Το παρακάτω είναι μια γενική λίστα με τα αποδεκτά ενδύματα:

Ενδύματα από rubber, latex, δέρμα και PVC, θεωρούνται τα πιο αποδεκτά.

1. Οι στολές αξιωματικών της φυλακής (Correctional Officer uniforms) για Κυρίαρχους και οι στολές σωφρονισμού τροφίμων (Prison Uniform) για τους υποτακτικούς είναι αποδεκτές.

2. Οι Στρατιωτικές στολές συνήθως επιτρέπονται, αλλά δεν πρέπει να είναι από τη χώρα του επισκέπτη. Μια από τις σημαντικές εξαιρέσεις είναι Γερμανική ναζιστική στολή, η οποία δεν είναι αποδεκτή στα περισσότερα δημόσια event και ειδικά στην Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ιδιαίτερα η σβάστικα σαν σύμβολο, απαγορεύεται παντού, έστω και αν αυτοί που τις φορούν δεν έχουν καμία τάση προς το ναζισμό.

3. Οι σχολικές στολές επιτρέπονται μόνο όταν δεν ανήκουν σε αυτές που φορούν επιβεβλημένα οι μαθητές ενός κράτους. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ιαπωνία, οι μαθητικές στολές επιτρέπονται μόνο σε ορισμένες περιοχές και μόνον αν δεν είναι ειδικές στολές για τα σχολεία. Στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουμε επίσημη μαθητική στολή, τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα.

4. Το επίσημο ντύσιμο με σκούρο κουστούμι με μαύρη γραβάτα για τους άνδρες και μακρύ βραδινό φόρεμα για τις γυναίκες, επιτρέπεται στα event ορισμένων χωρών. Οι ιστορικές φορεσιές (για παράδειγμα του 18ου αιώνα), είναι κάτι το συνηθισμένο, καθώς ορίζουν ρόλους και εξάπτουν την φαντασία.

5. Συνήθως τα επίσημα ενδύματα από μόνα τους θεωρούνται πολύ ουδέτερα και γι αυτό δίνεται σε αυτά μια πιο τολμηρή έκφραση αν συνοδεύονται με αξεσουάρ. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν εκτός των άλλων ένα μαστίγιο αν το άτομο είναι κυρίαρχο ή ένα κολάρο αν το άτομο είναι υποτακτικό. Το Cross dressing επιτρέπεται σχεδόν πάντα. Οι βραδινές τουαλέτες (ball gowns), ένα χαρακτηριστικά γυναικείο ένδυμα, επιτρέπονται για τους άνδρες. Αντίστοιχα, τα "macho" ανδρικά ρούχα, όπως για παράδειγμα η στολή εργάτη οικοδομών, επιτρέπονται για τις γυναίκες.

6. Εκθέτοντας κάποιος/α τα πιο ερωτικά μέρη του σώματος του, βοηθά την ένταξη στα δρώμενα, παρόλο που αυτό συνήθως ευνοεί περισσότερο τις γυναίκες, παρά τους άνδρες. Όσον αφορά την Ευρώπη, οι γυναίκες μπορούν να εκθέσουν εν μέρει ή πλήρως τα στήθη τους, αλλά απαγορεύεται κάθετα η έκθεση των γεννητικών οργάνων, ανεξαρτήτως φύλου. Σημειώστε ότι πρέπει να δίνεται έμφαση στα ρούχα και όχι στο γυμνό σώμα ή στα εσώρουχα, καθώς η συμμέτοχη σας σε ένα φετιχιστικό event, αφορά την ίδια την ενδυμασία. Το αντίθετο θα εκληφθεί περισσότερο σαν επιδειξιμανία, παρά σαν φετιχισμός.

Δεν συμφωνούν όλοι στην κοινότητα του BDSM με το υποχρεωτικό dress code. Ορισμένες κοινές επικρίσεις είναι οι ακόλουθες:

- Το dress code δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον στους ανεπιθύμητους και στους "απ’ έξω".
Ένας Vanilla επισκέπτης που θέλει να επισκεφτεί ένα BDSM event για να ενοχλήσει ή για να επικρίνει, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να επενδύσει χρήματα αγοράζοντας φετιχιστικά ρούχα, χωρίς να έχει κατ΄ ανάγκη και ένα φετιχιστικό τρόπο σκέψης και νοοτροπία.

- Το dress code ευνοεί ορισμένα φετίχ σε βάρος άλλων.
Τα φετίχ για latex, rubber, δέρμα και PVC είναι τα πιο κοινά, αλλά υπάρχουν και άλλα πιο ασυνήθιστα φετίχ που δεν μπορούν να εκφραστούν.

- Μερικοί άνθρωποι έχουν κάποια ιδιαίτερα φετίχ.
Ενα από αυτά για παράδειγμα ειναι αυτό με τις πυτζάμες. Κάτι τέτοιο δεν θα πέρναγε ποτέ από την πόρτα ενός φετιχιστικού πάρτυ ή event.

- To dress code τις περισσότερες φορές λειτουργεί υπέρ των γυναικών έναντι των ανδρών.
Όπως συμβαίνει και στο mainstream, (καθημερινότητα) οι γυναίκες έχουν περισσότερες επιλογές να επιλέξουν ένα ένδυμα από τους άνδρες. Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημασίας στον χώρο του BDSM, καθώς μια γυναίκα αρκεί να δείξει κάποια μέρη από το σώμα της για να περάσει σε ένα event και να είναι σωστή με το dress code.

- Το dress code σπάνια επιτρέπει καθημερινά ρούχα (streetwear), έστω κι αν είναι μέσα από το πλαίσιο ενός ιδιαίτερα στυλιζαρισμένου look, όπως το goth, ή το skinhead.
Για παράδειγμα, όσον αφορά το δεύτερο, το denim είναι κεντρικό θέμα στον τρόπο έκφρασης. Οπουδήποτε άλλο υλικό όπως π.χ. το rubber, θεωρείται εντελώς ακατάλληλο γι αυτούς, εκτός και αν αφορά συγκεκριμένα ένα gay event.

Όσο αφορά το dress code στην Ελληνική BDSM και φετιχιστική πραγματικότητα, τα event και τα party, τα βήματα που γίνονται είναι πολύ μικρά. Ο λόγος είναι ότι τα φετιχιστικά ρούχα δεν έχουν γίνει ακόμα συνείδηση και δεν έχουν εκτιμηθεί. Κάποιοι δύσπιστοι ως προς την χρησιμότητα τους ή κακοπροαίρετοι τα ονομάζουν ακόμα και "αποκριάτικα". Το κυριότερο όμως είναι ότι στην Ελληνική αγορά είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Όσα δε καταστήματα πωλούν τέτοιου είδους ενδύματα, είναι πανάκριβα, με προϊόντα κακής ποιότητας και συνάμα κακόγουστα.

Μεταξύ των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το BDSM, υπάρχουν σαφείς διαφορές και απόψεις για το αν θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να ισχύει το dress code στις εκδηλώσεις. Τίποτε δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό και θα πρέπει να σεβόμαστε τις επιλογές του καθενός. Όσοι είναι κάθετα αντίθετοι με αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους υπόλοιπους με κατανόηση και σεβασμό, έστω και αν μερικοί τους βλέπουν ως "party pooper"

Δεν υπάρχουν σχόλια: