2/6/17

Ο σκοπός και ο λόγος ύπαρξης BDSM Κοινοτήτων


Από τα πρώτα κιόλας βήματά του, ο Ερωτικός Σαδισμός (BDSM) αλλά και τα φετίχ, αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό και καχυποψία από μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου, το οποίο αρχικά περιθωριοποίησε όλους τους οπαδούς τους ανεξαρτήτως ρόλου (Κυριαρχικός - υποτακτικός ή φετισχιστής) και στη συνέχεια διαστρέβλωσε τις πρακτικές, διαδίδοντας υπερβολές και εκτοξεύοντας αναθέματα.

Η άμεση συνέπεια της κοινωνικής κατακραυγής που αντιμετώπισε ο Ερωτικός Σαδισμός και ο φετιχισμός, ήταν να καταστεί δυσχερής και επικίνδυνη η ανεύρεση παρτενέρ. Δυσχερής γιατί εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος οι οπαδοί του Ερωτικού Σαδισμού και των φετίχ, παρέμεναν επιφυλακτικοί και επικίνδυνοι γιατί στις τάξεις των οπαδών τους παρεισφρήσανε ακραία, αδαή και υστερόβουλα στοιχεία, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τους οπαδούς του BDSM και των φετισχιστών, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με αυτές τις μορφές που περιέγραψα.

Η κατάσταση χειροτέρευε καθώς δημιουργούταν και συντηρούταν ένας περίεργος φαύλος κύκλος: Το κοινωνικό στίγμα έφερνε περιθωριοποίηση των οπαδών, η περιθωριοποίηση προκαλούσε αδιαφορία των επίσημων αρχών, στην συνέχεια η αδιαφορία των επισήμων αρχών οδηγούσε σε απομείωση της προστασίας των οπαδών του Ερωτικού Σαδισμού και η οποία όπως ήταν φυσικό, οδηγούσε σε περαιτέρω παρείσφρηση επικίνδυνων στοιχείων που ενδυνάμωναν το κοινωνικό στίγμα.
  
Την κατάσταση ήρθαν να σώσουν οι Kοινότητες, οι οποίες ξεκίνησαν σαν παρέες οπαδών σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αυτές συναντούσαν προσωπικά και βοηθούσαν νέους ενδιαφερόμενους, πληροφορώντας τους για τα μυστικά αλλά και περισσότερο για τους κινδύνους του BDSM και ορισμένων φετίχ. Έτσι, η εξεύρεση παρτενέρ γινόταν πιο ασφαλής, αφού κάθε μέλος της Kοινότητας είχε γνωριστεί σε προσωπικό επίπεδο, είχε προταθεί και ενημερωθεί από άλλα μέλη των οποίων οι προθέσεις, οι τάσεις και ο χαρακτήρας ήταν γνωστά στους περισσότερους. Mε τον τρόπο αυτό, σιγά-σιγά δημιουργήθηκε ένα δίκτυο, που συνέδεε μεταξύ τους, τις Κοινότητες των επιμέρους πόλεων.


Ακόμα, οι Κοινότητες απέκτησαν μέλη που κατείχαν θέσεις-κλειδιά και μπορούσαν να ελέγχουν αποτελεσματικότερα το ποιόν και το χαρακτήρα των νέων μελών τους. Με τον τρόπο αυτό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την διάδοση του Internet, οι οργανωμένοι σε κοινότητες οπαδοί του Ερωτικού Σαδισμού και οι φετιχιστές, απολαμβάνουν ένα σημαντικό επίπεδο ασφάλειας, συναντούν και γνωρίζουν πιθανούς παρτενέρ, λαμβάνουν μέρος σε εκδρομές, παρακολουθούν εξειδικευμένα σεμινάρια ή ομιλίες και γενικώς έρχονται σε επαφή νιώθοντας λιγότερο περιθωριοποιημένοι.

Στο εξωτερικό σε πολλές οργανωμένες κοινότητες, ένας οπαδός και μέλος, πριν συναντήσει κάποιον επίδοξο παρτενέρ μπορεί να πληροφορηθεί μέσω της αυτής, αν ο επίδοξος παρτενέρ έχει δημιουργήσει στο παρελθόν προβλήματα, (κακοποιήσεις κλπ) αν είναι υστερόβουλος, αν τηρεί τους κανόνες υγιεινής και πρόληψης, ακόμα και αν έχει ποινικό μητρώο. Έτσι, είναι σε θέση να πάρει ευκολότερα τις αποφάσεις του και να αποφύγει τους πιθανούς και ενδεχόμενους κινδύνους.

Στη Kοινότητα BDSM όποιο μέλος περάσει κάποια άσχημη εμπειρία ή ανακαλύψει ότι κάποιο μέλος δε συμμορφώνεται με τους κανόνες της Kοινότητας μπορεί να καταγγείλει το γεγονός και το όνομα του θύτη ή παραβάτη, ανεξάρτητα αν είναι μέλος κάποιας Kοινότητας ή όχι, μπαίνει σε μαύρη λίστα και γίνεται γνωστό σε όλες τις κοινότητας των ΗΠΑ ή της Ευρώπης αντίστοιχα.


Με τον τρόπο αυτό, η δράση των ακραίων, επικίνδυνων, υστερόβουλων και επιπόλαιων σταματά πριν καλά-καλά αρχίσει. Επίσης αρκετές κοινότητες συνάπτουν ειδικές συμφωνίες και παρέχει εκπτώσεις για εξετάσεις αίματος, AIDS και ηπατίτιδας σε ιδιωτικά εργαστήρια, δωρεάν εξέταση από παθολόγο, ιατρικές συμβουλές και μαθήματα πρώτων βοηθειών στα μέλη της. Οι περισσότερες κοινότητες με την ενεργή συμμέτοχη και συνδρομή των μελλών τους, διατηρούν και συντηρούν πλήρη Dungeon. Μέσα σε αυτά, γίνονται εκτός από συναντήσεις και αρκετές σχετικές εκδηλώσεις.

Όλ' αυτά βέβαια γίνονται στο εξωτερικό διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει δυστυχώς καμιά Real Kοινότητα ή έστω Club. Έτσι πολλοί οπαδοί του ΒDSM είναι εκτεθειμένοι σε διάφορους και πολλούς κινδύνους.

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Kοινότητα ή το Club ή ο σύλλογος (μια που μιλάμε για Ελλάδα) είναι το Άλφα και το Ωμέγα του οργανωμένου Ερωτικού Σαδισμού (ΒDSM) και του φετιχισμού, αφού όχι μόνο επιτρέπει τη γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της, αλλά κυρίως παρέχει ενημέρωση, ασφάλεια ακόμα και βοήθεια αν αυτή χρειαστεί.





Την δημιουργία ενός σύλλογου που να μας αντιπροσωπεύει την έχουμε εδώ και πολλά χρόνια στα σχέδια μας. Ο λόγος είναι πως έχουμε δει στο εξωτερικό τι προσφέρουν στα μέλη τους οι κοινότητες και ειλικρινά έχουμε ζηλέψει. Ελπίζουμε με τα χρόνια η ιδέα αυτή να ωρίμασε επίσης σε μερικά "ανοιχτά μυαλά" και να υπάρξει σύντομα σχετικό ενδιαφέρον για την δημιουργία ενός BDSMικού συλλόγου στην Ελληνική επικράτεια. Ήδη γίνονται κάποια δειλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, από κάποιους παλαιούς λάτρεις του χώρου μας. Ευχόμαστε να υπάρξει ένα γενικότερο ενδιαφέρον σε αυτό το "πρωτοποριακό" για την χώρα μας εγχείρημα, μιας και όλο αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε, δεν θα έχει εμφανείς τις ιδιαιτερότητες των μελλών του στο ευρύ κοινό και άνετα θα μπορούν να συμμετέχουν.

SM Art Lady

Δεν υπάρχουν σχόλια: